Vroegtijdige zorgplanning

Beschrijving

Wie in een woonzorgcentrum werkt, kent de nood aan vroegtijdige zorgplanning voor elke bewoner. Maar hoe je deze gevoelige kwesties praktisch aanpakt, is niet gemakkelijk. Communicatie is hierbij het sleutelwoord en dit voor alle betrokkenen.

Postdoctoraal onderzoekster Joni Gilissen (VUB/KU Leuven) onderzocht vijf jaar lang vroegtijdige zorgplanning (VZP) in de praktijk. Het wetenschappelijke project VZP+ zocht en kwam tot een gestandaardiseerde methode om vroegtijdige zorgplanning (VZP) in de dagelijkse werking van woonzorgcentra te integreren, want “Vroegtijdige zorgplanning komt de kwaliteit van leven én werken ten goede.” In deze vorming licht Joni dit instrument toe.

Vervolgens komt Nadia Maet, Zorgcentrum Sint-Jozef Zonnebeke, getuigen over de praktische implementatie en toepassing van VZP+ in het WZC Sint-Jozef dat als piloot VZP+ heeft uitgetest en geïmplementeerd.

Nadien stelt Ivan Vandecandelaere de werking van de app ‘Voor ik het vergeet’ voor, enige tijd geleden ontwikkeld door WZC De Ruyschaert om gesprekken met bewoners met dementie te ondersteunen en onlangs uitgebreid met een luik specifiek gericht op gesprekken rond vroegtijdige zorgplanning.

Doelgroep

Zorgmedewerkers, familie, mantelzorgers, vrijwilligers, ... Ook bewoners zijn zeker welkom.

Locatie

Zorg Educatie Centrum, Zevenkerken 4
8200 Sint-Andries