
Haptonomie? sleutel van comfortzorg
Beschrijving
Haptonomie betekent de leer van het voelen, tasten en aanraken. Tijdens vele zorgmomenten maken we contact. Hoe benader je de ander? Hoe nodig je de ander uit in een bepaalde beweging? Hoe voel en communiceer je met de zorgvrager? Haptonomie is zeer belangrijk bij belevingsgerichte zorg en comfortzorg. In de omgang met zorgvragers met dementie is haptonomie onmisbaar.
Met deze vorming wordt stilgestaan bij de verschillende bouwstenen uit haptonomisch aanraken. Aan de hand van het inoefenen van diverse oefeningen en het zelf ervaren door de cursisten wordt haptonomie een bruikbare methodiek in belevingsgerichte zorg.
Er wordt eerst gestart met een korte theoretische onderbouw zodat de cursist inzicht verwerft in het waarom van bepaalde handelingen. Daarna worden deze bouwstenen omgezet in een aantal praktijkoefeningen.
- Theoretische achtergrond haptonomie
- Bouwstenen van haptonomie: ruimte, benaderen, uitnodigen, doorvoelen
- Situering haptonomie t.o.v. vergelijkbare methodieken, t.o.v. de variabelen van het T.A.M. 2.0 model
- Type oefeningen waarbij de principes toegepast zullen worden
- Effect van aanraken
- Transfers binnen bedgrenzen
- Bewoner op bedrand plaatsen
- Bewoner begeleiden in het rechtstaan, zitten, wandelen
- Aangevuld met specifieke oefeningen volgens vraag van probleemstelling van de deelnemers
Doelstelling
Kennismaking met concept 'Haptonomie'. Inzicht verwerven en de principes kunnen toepassen op de dagdagelijkse handelingen die voorkomen bij het verzorgen van de bewoners. Tevens wordt het leerkader transfer-analyse-model 2.0 aangereikt zodat de cursist bewuster aandacht heeft voor het comfort en veiligheid van de bewoner, maar ook zorg draagt voor eigen comfort, veiligheid en welzijn aan de hand van een zelfsturend bewustmakingsmodel.
Doelgroep
Basismedewerkers in de zorg.
Locatie
St-Jozef, Woon- en Zorgcentrum St-Michiels Brugge, Spoorwegstraat 250
8200 Brugge