Vormingen

• Evacuatie van een verzorgingsinstelling

Wobra vzw, Diksmuidse Heirweg 6, 8210 Zedelgem

De opleiding richt zich specifiek op deze instellingen waar hulpbehoevende patiënten of bewoners verblijven en waar een evacuatie noodzakelijk is bij brand- of rookontwikkeling.

Open aanbod Meer informatie >
  • Hoe ga je om met verlies en rouw?

Locatie nog te bepalen in overleg met de deelnemers, . . .

Verlies en rouw kent vele kleuren en gezichten ... verlies van gezondheid, verlies van een job, verlies van dromen, verlies van geliefden. Hoe ouder je wordt, hoe meer verlieservaringen je leven tekenen.
    Als medewerker in ouderenzorg word je hier vanzelfsprekend vaak mee geconfronteerd. Je hoort en ziet bewoners worstelen met verlieservaringen, je wordt ook zelf geraakt door het overlijden van bewoners. En als een pandemie massaal kwetsbare mensen bedreigt, worden deze ervaringen alleen maar sterker.
    Hoe ga je om met verlies en rouw?
    Deze namiddag wil je handvatten geven waar je zelf mee op weg kan.

• Samenwerken met verschillende generaties

Locatie nog te bepalen in overleg met de deelnemers, . . .

Tools aanreiken hoe je het generatiethema op de werkvloer bespreekbaar maakt. Een overzicht aanbieden hoe je de vooroordelen van de verschillende generaties doorbreekt.
    Op zoek gaan naar een ideaal evenwicht om de verschillende generaties respectvol te laten samenwerken.

Open aanbod Meer informatie >
  • Verbindend feedback geven en ontvangen

Locatie nog te bepalen in overleg met de deelnemers, . . .

Feedback kunnen geven en ontvangen op het juiste moment en op een stimulerende en verbindende manier. Ondanks de vele gunstige effecten, vinden veel mensen het moeilijk om open en eerlijk te communiceren en feedback te geven. Doe je dit op de verkeerde manier, dan kan je boodschap echter opgevat worden als kritiek.

Tijdens deze training bespreken en oefenen we de verschillende soorten feedback.

Tot slot staan we stil bij hoe we omgaan met emoties tijdens het geven en ontvangen van feedback.

• Assertief leiding geven

Locatie nog te bepalen in overleg met de deelnemers, . . .

Deze training is ideaal voor wie een team met zelfvertrouwen wil (bege)leiden.
    Je leert hoe je visie en standpunten kan verdedigen zowel bij het management als de medewerkers.
    Maar ook hoe je 'nee' kan zeggen zonder weerstand en conflicten en nog zoveel meer.

Open aanbod Meer informatie >
  • Werken aan een goede sfeer

Locatie nog te bepalen in overleg met de deelnemers, . . .

Een goede sfeer in je team hebben, de vinger aan de pols houden en bijsturen wanneer nodig.
    Als leidinggevende ben je niet alleen verantwoordelijk voor het bereiken van een optimaal resultaat maar ook voor de sfeer in je team.
    Goed samenwerken met collega's op de afdeling maakt het werk een stuk plezieriger. Een prettig werkklimaat stimuleert de veerkracht en de motivatie.
    In de praktijk blijkt dat werkstress, hoge werkdruk en ongewenst gedrag op de werkvloer dagelijks op de loer liggen.

• Insights Discovery

Locatie nog te bepalen in overleg met de deelnemers, . . .

Insights Discovery is een inspirerend instrument, gebaseerd op het werk van de Zwitserse psycholoog Carl Jung. Het is een krachtige methode om via een toegankelijk kleurenmodel zelfinzicht, effectieve communicatie en teamontwikkeling te bevorderen. Door jezelf en anderen beter te begrijpen, slaag je erin om beter met elkaar af te stemmen en verbinding te maken en kan men communicatiestijlen en stress situaties beter kaderen.

• Familiewerking, ga ervoor

Locatie nog te bepalen in overleg met de deelnemers, . . .

Door middel van een familieraad tracht je inspraak te geven aan bewoners via hun familie.
    Maar, je kan veel meer.
    Bij een familiebijeenkomst kan je informatie geven, hetzij over een algemeen inhoudelijk onderwerp, hetzij anticiperend op een verandering in de organisatie.

Open aanbod Meer informatie >
  • Gedeelde zorg is betere zorg

Locatie nog te bepalen in overleg met de deelnemers, . . .

Goede zorg vraagt in alle fases om een goede communicatie met familie. Tegelijkertijd is een algemene trend dat zowel bewoners als familieleden mondiger en veeleisender worden.
    Familieleden uiten soms kritiek, ergernissen en irritaties naar zorgverleners toe.
    Als medewerker is het van belang om een zo optimaal mogelijke kwaliteit van leven voor de bewoner te garanderen. Daar hoort een goede verstandhouding en samenwerking met de familie bij.
    Het is niet altijd even evident om begrip te tonen voor de eisen die familieleden stellen en daardoor reageren medewerkers ook niet altijd op een gepaste wijze.

• Cultuursensitieve zorg

Locatie nog te bepalen in overleg met de deelnemers, . . .

Onze maatschappij evolueert steeds meer naar een multiculturele samenleving. Naast de rijkdom die deze verscheidenheid met zich mee brengt, staan er ook een aantal uitdagingen tegenover. Ook in de zorgsector rijst de vraag hoe we met deze diversiteit en veranderde realiteit omgaan. Er is een toename aan mensen met een migratieachtergrond die een beroep doen op zorg.

De opleiding heeft tot doel verschillende thema's aan te stippen waarmee zorg- en verpleegkundigen in aanraking komen in de praktijk, alsook om tips en hulpmiddelen aan te rijken die nuttig zijn bij interculturele contacten.

Open aanbod Meer informatie >
  • Ethiek in de nachtzorg: uit het oog, uit het hart?

Locatie nog te bepalen in overleg met de deelnemers, . . .

In deze vorming leggen we de focus op ethiek in de nachtzorg.
    Na een korte theoretische omkadering belichten we een aantal (werk)punten aan de hand van casussen uit het werkveld.
    Punten die niet eerder herkend en erkend werden, bespreken we hier waarbij we streven naar onmiddellijk toepasbare en concrete handvaten en oplossingen.