Vormingen

 • Alarmsignalen bij depressie bij ouderen

  Inschrijven kan tot en met dinsdag 27 september 2022

  Datum

  Locatie

  Zorgeducatiecentrum Zevenkerken, Zevenkerken 4, 8200 Sint-Andries

  Hoe hierop reageren, hoe herkennen. Multidisciplinaire aanpak.

  Depressie en depressieve gevoelens komen bij ouderen veel voor.  Toch blijft dit moeilijk bespreekbaar, zowel voor de persoon die zelf met depressie of depressieve gevoelens kampt, als voor zijn omgeving.

  De diagnose van een depressie bij ouderen is bovendien niet altijd gemakkelijk te stellen, omdat de symptomen soms onduidelijk zijn of omdat klachten toegeschreven worden aan “ouder worden”. Daardoor is depressie bij ouderen ook een miskend probleem.

  Deze vorming biedt een duidelijke kijk op wat een depressie op oudere leeftijd is. Wat zijn de risicofactoren voor een depressie op oudere leeftijd, hoe kan je een depressie herkennen bij ouderen, het belang van een correcte diagnose en goede voorlichting zowel voor de oudere zelf als zijn omgeving en voornamelijk welke zijn er belangrijke aandachtspunten en adviezen in de begeleiding van de depressieve oudere.  Op het einde van de vorming wordt ook kort het thema suïcide op oudere leeftijd besproken.

  Meer informatie >
 • Aromatherapie bij ouderen, theorie en praktijk

  Inschrijven kan tot en met dinsdag 08 november 2022

  Datum

  Locatie

  Zorgeducatiecentrum Zevenkerken, Zevenkerken 4, 8200 Sint-Andries

  Aromatherapie bevordert lichamelijke en emotionele gezondheid. Bij het ouder worden, ook bij ziekte kan aromatherapie toegepast worden om de oudere rust en ontspanning te brengen. De heerlijk geurende oliën werken in op de zintuigen: geuren kunnen de eetlust stimuleren, massages met passende oliën lenigen de behoefte aan aanraking van de oudere ...

  Deze vorming bestaat uit 2 delen:

  1. Theorie: in het eerste deel van de vorming krijgen we een theoretische uitleg over wat aromatherapie kan betekenen bij de verzorging van ouderen.

  • Inleiding tot aromatherapie.
  • Diverse toepassingen bij ouderenzorg: emotionele gezondheid, lichamelijke gezondheid, ontsmetten van lokalen, geurbehandeling, wondverzorging, massage, baden, ...
  • Bespreken van de meest gebruikte oliën.
  • Implementatie van aromatherapie in het handboek.
  • Formulering en veiligheid.

  2. Praktijk: in het tweede deel steken we zelf de handen uit de mouwen en maken we zelf enkele massageoliën.

  Meer informatie >
 • Relaxatietechnieken voor bewoners van WZC

  Inschrijven kan tot en met donderdag 26 januari 2023

  Datum

  Locatie

  Zorgeducatiecentrum Zevenkerken, Zevenkerken 4, 8200 Sint-Andries

  Ouder worden gaat heel dikwijls gepaard met angsten en onzekerheden omwille van de verminderde gezondheid en de veranderende leefwereld van de oudere. Het toepassen van relaxatieoefeningen kan hier leiden tot minder spanning en angst en kan bijdragen tot verbeterde concentratie en innerlijke ordening van de gedachten, kortom een algemeen verbeterd welzijn.

  Dit geldt evenzeer bij personen met dementie, want door hun verlieservaringen en daarbij horende angstgevoelens bevinden zij zich in een bijna constante staat van stress. Naarmate de dementie vordert, wordt het belang van tactiele relaxatietechnieken (zintuiglijke relaxatie, haptonomie) dan ook steeds groter.
  Relaxatie bij personen met dementie helpt hen een positievere lichaamsbeleving en verhoogde innerlijke rust te bezorgen.

  Deze vorming bestaat uit 2 delen:

  • Deel 1: theoretische toelichting relaxatietechnieken.
  • Deel 2: praktijk toepassen van enkele relaxatietechnieken, uitwisseling, vraagstelling.
  Meer informatie >