Vormingen

 • Belevingsgericht contact en humor bij personen met dementie

  Inschrijven kan tot en met woensdag 19 april 2023

  Datum

  Locatie

  WZC St.-Godelieve, St.-Gasthuisstraat 16, 8470 Gistel

  In deze vorming laten we ons inspireren vanuit de ervaringsgerichte kennis van een contactclown met een brede kennis van dementie. We krijgen zicht op wie deze tedere contactmakers zijn en hoe zij werken. Wat kunnen wij van hen leren om de kwaliteit van de zorgbenadering te verhogen? Dit is geen opleiding tot clown maar wel een leuke vorming waar je vanuit de grondhouding van een contactclown met een andere bril leert kijken, voelen en luisteren. We leggen tevens als zorggever en als team de link met de praktijk. Je gaat naar huis met heel wat bruikbare tips om zonder rode neus deugddoend contact te maken.

  Aanleren van basis aanrakingstechnieken geïnspireerd door basale stimulatie (Andreas Fröhlich). Authentieke en non-verbale communicatie met de zorgvrager stimuleren. Zich meer bewust worden welke positieve invloed humor kan hebben op zorgvrager en zorggever. Versterking van eigen belevingsgerichte grondhouding tijdens de zorgbenadering via respectvol en speelser contact met de bewoner / patiënt. Observatie van humor en aanraking bespreekbaar maken op teamoverleg.

   

  Meer informatie >
 • Opening nieuwe locatie & onthulling naam VZW

  Inschrijven kan tot en met donderdag 27 april 2023

  Datum

  Locatie

  Zorgeducatiecentrum Zevenkerken, Zevenkerken 4, 8200 Sint-Andries

  Graag nodigen we je uit op de opening van ons nieuw gebouw te Zevenkerken. Tijdens deze opening zullen we ook de nieuwe naam van onze vzw bekendmaken. We bieden je de gelegenheid aan om het gebouw te bezichtigen en voorzien een hapje en een drankje tijdens een gezellig samenzijn.

  Op deze opening nodigen we alle directies en bestuurders uit van de verschillende Zorg- en Welzijnssectoren, oud-directies en bestuurders van Caritas West-Vlaanderen vzw, de docenten en hogescholen waarmee we een lange samenwerking kennen, de aannemers en architect van de werken, ...

  Open aanbod Meer informatie >
 • Muziektherapie voor ouderen

  Inschrijven kan tot en met maandag 15 mei 2023

  Datum

  Locatie

  Zorgeducatiecentrum Zevenkerken, Zevenkerken 4, 8200 Sint-Andries

  De kracht van muziek

  Muziek brengt emoties teweeg, brengt in beweging en kan mensen met elkaar verbinden.

  Dat muziek ook een krachtige en positieve werking kan hebben op het brein van mensen met dementie is bekend. Muziek kan een persoon met dementie blijven raken en kan een toegangspoort zijn om het soms moeizame en delicate contact te vergemakkelijken en weggedeemsterde connecties te prikkelen.

  In deze vorming gaan we dieper in op de wetenschappelijke en theoretische benadering van de unieke impact van muziek. We luisteren en kijken eveneens naar praktijkervaringen en inspirerende casussen. Daarnaast komen nog verschillende technieken en tips aan bod over hoe we muziek als medium kunnen inzetten bij ouderen met dementie.

  Open aanbod Meer informatie >